In dit artikel hebben we het over elektrische voertuigen. Daarmee bedoelen we hier volledig elektrische autos. Die elektrische autos hebben alleen een of meer elektromotoren. We gaan in op de volgende vragen. Waar wordt op gelet bij de aanschaf van een elektrisch voertuig (EV)? Welke 5 EV’s worden het meest gekozen? Maar eerst redenen om elektrisch te rijden.

Waarom elektrisch rijden?

De redenen om elektrisch te rijden, hebben te maken met het milieu, de overheid en de portemonnee. Een EV stoot geen CO2 uit, wat het broeikaseffect veroorzaakt, en is daarom beter voor het milieu. De overheid stimuleert met allerlei maatregelen het gebruik van EV’s. De organisatie Milieu Centraal heeft berekend, dat de laadkosten van een EV significant lager zijn dan de benzine of diesel voor een auto met brandstofmotor.

Waar wordt op gelet bij de aanschaf van een EV?

Bij de aanschaf van een EV wordt, zoals bij elke auto, gekeken naar onder meer de aanschafprijs, de kosten per kilometer, naar het soort gebruik, de veiligheidsaspecten en het vermogen van de motor. Daarnaast zijn bij EV’s het rijbereik en de oplaadtijd van belang. De accu is van invloed op de actieradius. EV’s hebben een maximum vermogen waarmee de accu kan worden opgeladen.

Meest verkochte EV’s

De website jato.com geeft een lijst van best verkochte EV’s in Europa van 27 april van dit jaar. De eerste 5 zijn:

  • Fiat 500e
  • Peugeot e-208
  • Skoda Enyaq
  • Dacia Spring
  • Kia Niro

Fiat 500e

De basisuitvoering van de Fiat 500e heeft een accu van 42 kWh en het vermogen van de motor is 118 pk. De actieradius is volgens de WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) 298 à 321 kilometer.

Peugeot e-208

Het vermogen van de motor van de Peugeot e-208 is 136 pk. De gemiddelde actieradius is 275 km.

Skoda Enyaq

De Skoda Enyaq is te krijgen met een accu van 62 kWh of 82 kWh. Afhankelijk van de uitvoering ligt het vermogen van de motor tussen de 177 pk en 201 pk. Volgens de WLTP is de actieradius circa 544 km.

Dacia Spring

De motor van een Dacia Spring heeft een vermogen van slechts 45 pk. De accucapaciteit is 26,8 kWh. Volgens de WLTP is de actieradius circa 230 km.

Kia Niro

De Kia Niro kan worden geleverd met een accu van 39,2 kWh of 64 kWh. Het motorvermogen is 136 pk of 204 pk. Volgens de WLTP is de actieradius 289 km of 455 km.

Categories:

Tags:

Comments are closed