Het is je misschien niet ontgaan, maar vanaf 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen. Niet alle snorfietsers zijn hier even blij mee, omdat een snorfiets vooral werd gezien als een vervoermiddel waar je even snel op rijdt en daar hoort het opzetten van een helm dan niet bij. Helaas voor hen die zo denken, zal de helmplicht ook gaan gelden en krijg je een boete van € 100 wanneer je straks geen helm draagt op de snorfiets. Waarom wordt deze regel nu ingesteld en waar moet je rekening mee houden?

Waarom geldt er straks een helmplicht voor snorfietsers?

De belangrijkste reden om het dragen van een helm op een snorfiets straks verplicht te maken, is om het aantal verkeersongevallen af te nemen. Jaarlijks vinden er veel ongelukken plaats met snorfietsen en dit is niet de bedoeling. De artsen in Nederland hebben zich massaal laten horen en hebben gestemd op een helmplicht voor snorfietsers. Aan hun stem is gehoor gegeven door het kabinet.

Een blauw kenteken

Sommige snorfietsen en scooters zijn voorzien van een blauw kenteken. Voor mensen die deze voertuigen hebben, geldt op dit moment dat ze nog geen helm hoeven te dragen. Dit zal per januari 2023 veranderen. Het is nu gewoon nog mogelijk om een voertuig met een blauw kenteken te kopen. Houd er alleen wel rekening mee dat je vanaf januari 2023 te maken krijgt met een verandering van de wet. Kenmerkend voor een scooter of een snorfiets met een blauw kenteken is dat dat deze maximaal 25 kilometer per uur kan rijden. Scooters met een geel kenteken kunnen veel harder rijden en bij dit soort voertuigen was het altijd verplicht geweest om een helm te dragen.

Waarom nu pas de keuze?

Op de vraag waarom er nu pas is gekozen voor een helmplicht bij snorfietsen, is het antwoord dat er wel langer over nagedacht is om het in te voeren. In het begin van 2019 is er al gesproken over het veranderen van de regels voor snorfietsers. Er waren alleen wat juridische obstakels, waardoor het niet mogelijk was om deze regels te veranderen. Daarnaast moest er ook eerst onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van het veranderen van de regels. In Amsterdam gold er al wel een helmplicht voor alle voertuigen, dus ook voor snorfietsen. Het is gebleken dat de veiligheid in deze stad erop vooruit is gegaan nadat de helmplicht is gaan gelden voor alle scooters en snorfietsen. Nu dat gebleken is dat zo’n helmplicht het aantal ongevallen in het verkeer met snorfietsen en scooters laat afnemen, zullen de regels hierover straks in het hele land gaan gelden.

Het kiezen voor een juiste soort helm

Nu zullen mensen wel massaal op zoek moeten gaan naar een helm voor op hun scooter of snorfiets met een blauw kenteken. Maar, hoe vindt je nu de beste helm? Je kunt bijna overal op het internet verschillende winkels vinden waar scooterhelmen en bromfietshelmen worden verkocht. Het is alleen belangrijk dat je wel de juiste helm koopt om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Zo moet de helm voorzien zijn van een keurmerk. Dit keurmerk wordt alleen toegekend als de helm ook uitgebreid getest is en veilig bevonden is. Een geldende eis voor een helm een keurmerk krijgt, is dat deze moet zijn voorzien van schokabsorberend materiaal.

Wees er op tijd bij met het kopen van een goede helm. Zo voorkom je dat je een boete krijgt wanneer je geen helm draagt zodra de helmplicht geldt.

Categories:

Tags:

Comments are closed